BASİAD GÜRCİSTAN`A İŞ SEYAHATİ DÜZENLEDİ.
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


BASİAD GÜRCİSTAN`A İŞ SEYAHATİ DÜZENLEDİ.

Türkiye ile güçlü dostluk ilişkileri olan ve yatırım için iyi bir pazar konumunda bulunan Gürcistan’ın Tiflis ve Batum kentlerinde, iki ülke arasında gelişen sanayi ve ticaret alanlarındaki işbirliği ve yatırımları desteklemek ve bu işbirliği olanaklarını yerinde görmek, iş imkanları yaratmak, geliştirmek, resmi kanallar ve Gürcistan Türk İşadamları Derneği üyeleriyle görüşmeler yapmak üzere, 12 Eylül 2012 tarihinde Gürcistan’a giden 16 kişilik Heyet Balıkesir’e döndü.
Programına 13 Eylül Sabahı Ticaret Müşavirliği ziyareti ile başlayan BASİAD heyeti, ziyaretin ardından, Tiflis Büyükelçisi Sn.Levent Murat BURHAN’ı ziyaret etti. Gürcistan’ın Türkiye ile olan ilişkileri, ekonomik ve siyasi durumu hakkında Sn. Tiflis Büyükelçimizden bilgi aldıktan sonra, Tiflis Ticaret Müşavirliği ile Gürcü ve Türk İşadamları Derneği katkılarıyla, Gürcü işadamlarıyla yapılacak ikili iş görüşmeleri toplantısına geçildi.

Toplantının açılış konuşmalarını sırasıyla BASİAD Başkanı Sn.İsa Tamer ÇELİK, Gürcü Türk İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demirhan LOTOZ ve Tiflis Büyükelçisi Sn.Levent Murat BURHAN yaptılar. BASİAD Başkanı Sn.İsa Tamer ÇELİK, heyetimize göstermiş oldukları yakın ilgi için Sayın Tiflis Büyükelçiliğimize, Tiflis Ticaret Müşavirliğimize, TİKA Tiflis Koordinasyon Ofisimize ve Gürcü Türk İşadamları Derneğine çok teşekkür ederek başladığı konuşmasında “Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği olarak, Gürcistan’da bulunmaktan son derece mutluyuz.” dedi. “Türkiye, Gürcistan’ın ithalatında ilk sıradaki, ihracatında ise ikinci sıradaki ülkedir. Son yıllarda Gürcistan ve Türkiye arasında gelişen ticari ilişkiler hız kazanmış, bütün dünya ülkelerini sarsan küresel krizde, Gürcistan ve Türkiye sergilediği büyük ekonomik performans ile dünyaya örnek olmuştur. Türkiye’nin Gürcistan ile olan dış ticaret hacmi 1,5 milyar dolara ulaşmıştır. Türk yatırımcılar için çok önemli bir konumda bulunan Gürcistan’da, 300`ün üzerinde Türk firması ve girişimcisinin yatırımları çeyrek milyar doların üzerindedir” diyerek konuşmasını sürdüren Sn.ÇELİK; “İstatistiklere baktığımızda Gürcistan’ın 2009 yılı boyunca küresel kriz nedeniyle yaşanan ihracat daralmasından daha az etkilenmesini Türk özel sektörü sağlamıştır. Küresel krizin boğucu etkisini hissettirdiği 2009 yılında Gürcistan’ın önemli ihraç ürünlerinin yeni pazarı Türkiye olmuştur. Demir ve alüminyum bazlı ürünlerde yaşanan yüzde 53’lük daralma Türkiye tarafından kompanse edilmiştir. Bu, Türkiye pazarının Gürcistan ihracatı için de çok önemli bir pazar olduğunun kanıtıdır” dedi. Konuşmasını Balıkesir’in ekonomik ve ticari tanıtımını yaparak sürdüren Sn.ÇELİK; “BASİAD olarak, Gürcistan ile dostluk platformunu geliştirip işbirliği imkanlarını yerinde görmek üzere yola çıktık. Yapacağımız görüşmeler sonucunda Balıkesirli işadamlarımızın ufkunu açarak, karşılıklı işbirliği olanaklarını değerlendirmek istiyoruz” dedi.

Gürcü Türk İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demirhan LOTOZ, derneklerinin Gürcistan’daki faaliyetleri konusunda katılımcılara bilgi vererek, Gürcistan`a yatırım yapmak isteyenlere her türlü desteğin verildiğini söyledi. Dünyanın hiçbir ülkesinde yatırım için gelen işadamlarının 4. gün işe başlayamayacaklarını, ancak bunun Gürcistan`da mümkün olduğunun altını çizen Lotoz, "Gürcistan`ın limanlarını ve demiryollarını kullanarak eski Sovyetler Birliği`nin her noktasına ulaşabilirsiniz. Dünyanın yatırıma en müsait ülkesi. Sıfır yolsuzluk, sıfır mafya ve sıfır rüşvetin olduğu bir yer. Türk yatırımcılar için inanılmaz fırsatlar var." diye konuştu.

Tiflis Büyükelçisi Sn.Levent Murat BURHAN, Gürcistan’a gelen işadamların büyük bir cesaret örneği gösterdiğini söyledi ve Gürcistan’ın savaştan sonra yavaş yavaş toparlanmaya başladığını belirterek, “Türkiye’nin bu fırsatı çok iyi kullanması gerek, aksi takdirde Avrupa ülkeleri buradaki pazara hakim olabilirler. Biz Büyükelçilik olarak yatırımcılara gerekli kolaylıkların sağlanması için destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz” dedi. Büyükelçi Sn.BURHAN, “Gürcistan’ın yasalarına göre yapılan ticarette yatırımcı zarar görmüyor, sadece vergi olayına titizlik göstermek zorundalar” diye kaydetti. Türkiye`nin Gürcistan ile ilişkilerinin her düzeyde iyi olduğunu, Türkiye`nin, özellikle ekonomik ilişkilerde, bir numara olduğunu dile getiren Sn.BURHAN, ``Ekonomik olarak mevcudiyetimiz bu ülkede çok güçlü. Amacımız iki ülke ekonomisini bir entegrasyona yönlendirmek`` diye konuştu.

Konuşmaların ardından BASİAD’ın Balıkesirimizi simgeleyen hediyeleri protokole takdim edildi ve ikili iş görüşmelerine geçildi. Yaklaşık 25 Gürcü işadamının, yazılı ve görsel basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilen görüşmeler iki taraf içinde çok verimli ve ileriye dönük umut verici olarak değerlendirildi.Programın ikinci günü ise Coca Cola Ceo’su Muhtar Kent’in Kafkasya yöneticisi iken açmış olduğu Tiflis’teki Meşrubat Üretim ve Şişeleme Fabrikası, Fabrika Müdürü eşliğinde gezildi ve Fabrika hakkında bilgi alındı. Heyetimizin ikinci ziyareti Türk bir girişimciye ait inşaat firması ve şantiyesi oldu. Ardından Gürcü Türk İşadamları Derneği (GÜRTİAD) Yönetim Kurulunu ziyaret eden BASİAD heyeti, iki ülke hakkında ekonomik ve sosyal paylaşımlarda bulundular. Vizesiz ve pasaportsuz sadece nüfus cüzdanı ile gidilebilen Gürcistan’ın, Sovyetler Birliğinden ayrıldıktan sonra, sadece dört milyon nüfusa sahip bir ülkenin nasıl gelişebildiği, Türkiye ile ekonomik bağının nasıl güçlendiği, Türkçemizi konuşabilen insan sayısının çok fazla olmasından dolayı iletişimin kolay olduğu ve Türk yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunun altı çizilerek, karşılıklı olarak ziyaretten duyulan memnuniyetlerini dile getirdiler.