Evde Bakım Aylığı Bağlanması
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


Evde Bakım Aylığı Bağlanması

Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, en az %50 oranında engeli olduğunun tespit edilmesidir. Ayrıca kan bağı bulunması şartı da bulunuyor. Bu şartlara uyanlara aylık 830.84 TL ödeme yapılıyor. ENGELLİLERİN bakım hizmetlerinin genellikle kendi evlerinde ve bir akrabaları tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bu durumda bakım 

Evde Bakım Aylığı Bağlanması

Pazartesi, 31 Ağustos 2015

Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, en az %50 oranında engeli olduğunun tespit edilmesidir. Ayrıca kan bağı bulunması şartı da bulunuyor. Bu şartlara uyanlara aylık 830.84 TL ödeme yapılıyor. 

ENGELLİLERİN bakım hizmetlerinin genellikle kendi evlerinde ve bir akrabaları tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bu durumda bakım hizmetini gerçekleştiren kişiye evde bakım parası ödenebiliyor. Bakım parası sayesinde engellinin temel ihtiyaçlarının karşılanması ve daha kaliteli bakım hizmeti alması hedefleniyor. Ancak evde bakım parası alınabilmesi için bazı şartlar var. Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesidir. Raporda “ağır engelli” ibaresinin yer alması şarttır. Raporda engellinin bakıma muhtaç olduğunun da belirtilmesi gerekmektedir. Bakıma muhtaç olmayan engellilere bakan kişilerin evde bakım parası alması mümkün değildir.

HANGİ KRİTERLER VAR? 
Bir engellinin bakıma muhtaç olup olmadığının belirlenebilmesi için bazı kriterler var. Bu kriterlerin en önemlileri engellinin banyo, yemek yeme ve tuvalet ihtiyaçlarını kendi başına karşılayabilmesi. Diğer yandan yürüme becerisi, merdiven inip çıkmada başka birisinin yardımına ihtiyaç duyma, kendisine yönelik tehlikeleri anlayabilme gibi kriterler de başkasının bakımına muhtaç olmayı belirliyor. Evde bakım parasının alınabilmesi için engellinin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması gerekmektedir. İkinci yarı itibarıyla bu rakam 606.95 TL’dir. Engellinin yaşadığı hanede 3 kişi varsa evde bakım parası alınabilmesi için bu hanedeki toplam gelirin 1.820 TL’yi geçmemesi gerekir. 

Hane geliri de önemli
Aksi takdirde evde bakım parası alınamaz. Evde bakım parası alınırken hanede yaşayan kişilerin gelirinin bu sınırın üzerine çıkması halinde bu durumun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bildirilmesi gerekir. Bu durum bakanlık tarafından tespit edilirse haksız alınan evde bakım paraları geri istenebilir.

Ne kadar alınıyor?
Bu şartları sağlayan ve engellisine bakan kişiye aylık 830,84 TL ödeme yapılıyor. Bu paranın bakacak kişiye verilme nedeni engellinin bakımının daha kaliteli yapılması. Bu paranın bu amaçla kullanılması hem vicdani bir sorumluluk, hem de bir gereklilik. 

3.9 milyar lira ödendi 
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre 2014 yılında 450 bin engelli için engelli yakınlarına evde bakım parası ödenmiş. Bu kişilere ödenen evde bakım paraları toplam 3 milyar 982 milyon 548 bin TL. Evde bakım parası alan kişi sayısının artması ile birlikte kurumsal bakım hizmetlerine olan talep azalmış durumda. Ancak bu noktada önemli olan engellinin bakımının kalitesinin yükselmesidir. 

Akrabanın aynı evde yaşaması da şart
Evde bakım parası alınabilmesi için engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması şartı var. Ancak yönetmelik üvey akrabaların da bakım parası alabileceğini söylüyor. Engelliye bakan kişinin engelli ile aynı adreste ikamet etmesi de şart. Aksi taktirde bakım hizmetinin tam anlamıyla yerine getirilmeyeceği düşünülerek evde bakım parası ödenmiyor. Ancak engelliye bakacak başka kişinin bulunamaması ve engellinin veya yasal temsilcisinin özel veya resmi merkezlerde bakım hizmeti almayı istememesi hâlinde; bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin de bakım hizmetinin verilmesinde sorun veya yetersizlik olmayacağı yönündeki görüşü ile bakım hizmeti her gün rahatlıkla gelinip gidilebilecek yakınlıktaki farklı adresteki akraba tarafından da verilebilmektedir.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/agir-engelliye-bakan-yakina-evde-bakim-ayligi-baglanir/haber-437798