Turkuaz Kartla Yatırımcı Avı
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


Turkuaz Kartla Yatırımcı Avı

Türkiye yıllarca Avrupa’ya işçi göçü verdi, Almanya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye, Türk işçileri çalışmak için akın etti. 1961 yılında Almanya ile imzalanan Türk İşgücü Anlaşması sayesinde başlangıçta 2 bin 500 Türk Almanya’ya çalışmak için giderken, bugün artık üçüncü nesli de içinde barındıran yaklaşık 2 milyon 700 bin Türk sadece Almanya’da yaşıyor. Tüm 

Turkuaz Kart’la Yatırımcı Avı

Pazartesi, 20 Haziran 2016

Türkiye göç verirken şimdi göç alan bir ülkeye dönüştü. 2015’te 165 ülke vatandaşı çalışmak için başvurdu. Hükümet, talepleri düzene koymak için düğmeye bastı. Vasıflı işçilerle yatırımcılara Turkuaz Kart vermek için hazırlıklar başladı

Türkiye yıllarca Avrupa’ya işçi göçü verdi, Almanya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye, Türk işçileri çalışmak için akın etti. 1961 yılında Almanya ile imzalanan Türk İşgücü Anlaşması sayesinde başlangıçta 2 bin 500 Türk Almanya’ya çalışmak için giderken, bugün artık üçüncü nesli de içinde barındıran yaklaşık 2 milyon 700 bin Türk sadece Almanya’da yaşıyor. Tüm Avrupa ülkelerinde 3.5 - 4 milyon civarında vatandaşımız bulunuyor.


Türkiye yıllarca göç veren ülke iken şimdi göç hedefleri açısından ‘hedef ülke’ konumuna geldi. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, 2015 yılı itibariyle 165 farklı ülkenin vatandaşı ülkemizde çalışmak için başvuru yapmış.
Türkiye’de çalışmak için başvuran yabancıların sayısındaki artış hükümetleri bu konuda yeni bir düzenleme yapmaya yöneltti. 63 ve 64. Hükümet dönemlerinde başlayan yeni yasa çalışması 65. Hükümet döneminde sonlanacak gibi duruyor. Nitekim yasa tasarısı Meclis’e yakında gönderilecek.

Aslında yabancıların çalışmalarına yönelik mevcut bir yasa var, bu yasa özellikle çalışma izinlerinin alınmasında etkili. Ancak bu yasadan kaynaklanan bürokratik süreçlerin çok dağınık olması, artan izin talepleri karşısında yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı yeni yasanın ortaya çıkmasına neden oldu.

Yeni yasada neler var?


Yeni yasayla gelen en önemli yenilik koordinasyonu sağlamak, çalışma izni verilmesinde esasları belirlemek üzere Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu’nun oluşturulması. Bu kurulun yardımıyla halen çok dağınık olan çalışma izinlerinin verilmesinde uygulama birliğine gidilmiş olunacak.
Halen farklı kurumlarca verilen çalışma izin muafiyetleri yeni kanunda uygulama birliğinin sağlanması adına sadece Çalışma Bakanlığı’nca verilecek.

Suriyeliler için değil

Yeni yasayla gelen en önemli yenilik nitelikli yabancı yatırımcı ve çalışanlara, önemli haklar sağlayan süresiz çalışma izni tanıyan Turkuaz Kart uygulamasına geçilecek olması. Bu kart konusunda son dönemde söylenenlere yanıt olarak Çalışma Bakanlığı bu kartların herkese değil sadece ülke kalkınmasına destek nitelikte yatırım yapan yatırımcıya ve bilimsel, teknolojik olarak mesleki deneyimi yüksek çalışanlara verileceğini ifade ediyor. Yani sayıları yaklaşık 3.5 milyonu bulan Suriyelilere kart dağıtılacak söylemi doğruyu ifade etmiyor. Elbette belirtilen nitelikleri olan Suriyeliler de bu karttan faydalanabilir.

Turkuaz Kart Sistemi eğitim, tecrübe, ücret, yatırım miktarı gibi temel değişkenlerden oluşan esnek ve dinamik bir puanlama sistemi ile uygulanacak. Bu puanlamalar kime kart verileceğini belirleyecek. Başlangıçta ilk üç yıl geçiş süreci olacak. Üç yıl sonunda bu kart süresiz verilecek. Bu karta sahip olanlar ülkemizde süresiz çalışma ve ikamet hakkı başta olmak üzere önemli haklara sahip olacak.

Yabancı öğrenciye çalışma izni

Türkiye’deki pek çok firma günümüzde belirli süre ve aralıklarla da olsa yurt dışından yabancı çalışan getirebiliyor. Bu çalışanlar ya belirli bir proje kapsamında geliyorlar, ya da büyük, kurumsal firmalarda üst yönetim pozisyonlarında görev alabiliyorlar. 
Nitekim çoğu zaman özellikle finans kurumlarında, bankalarda bu yabancı yöneticilere ihtiyaç duyulabiliyor. İşte yeni kanunla bu durumda olanlara da süreden istisnai olarak izin verilebilecek. 
Ayrıca bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye’ye gelen kişilere de istisnai olarak kolay izin verilebilecek.
Yeni yasayla gelen en önemli yeniliklerden biri de ülkemizde okuyan yabancı öğrencilerin çalışması bakımından yeni bir düzene geçilecek olması. Yabancı öğrencilerin halen ülkemizde çalışma yapmaları yasak, ancak yeni yasayla beraber, yabancı öğrenciler de kısmi süreli olarak yani part-time olarak çalışabilecek.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/turkuaz-kart-la-yatirimci-avi-ekonomi-ydetay-2264796/