SGK Borçlarının Yapılandırılması
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


SGK Borçlarının Yapılandırılması

Yapılandırma kapsamındaki SGK borçlarının yapılandırılabilmesi için, borçlular tarafından 31.10.2016 tarihine kadar SGK’ya başvuru yapılmalıdır. Yapılandırma başvurusu için kullanılacak formlar, 2016-18 Sayılı SGK Genelgesi’nin ekinde verilmiş olup borca uygun başvuru formunun kullanılması gerekmektedir. Başvuru sırasında, borcun ne şekilde ödeneceğinin belirlenmesi gerekmektedir.

SGK Borçlarının Yapılandırılması

Çarşamba, 07 Eylül 2016

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarının yapılandırılmasına imkân sağlayan 6736 Sayılı Kanun, 19.08.2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Böylece SGK’ya borcu olan işverenler veya sigortalılar, bu borçlarını peşin veya taksitler halinde ödeyebilmektedirler.

Yapılandırma kapsamındaki SGK borçlarının yapılandırılabilmesi için, borçlular tarafından 31.10.2016 tarihine kadar SGK’ya başvuru yapılmalıdır. Yapılandırma başvurusu için kullanılacak formlar, 2016-18 Sayılı SGK Genelgesi’nin ekinde verilmiş olup borca uygun başvuru formunun kullanılması gerekmektedir. Başvuru sırasında, borcun ne şekilde ödeneceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Taksitler halinde ödeme yapılacaksa, kaç taksit halinde ödeme yapılacağı başvuru formunda seçilecektir.

Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceği beyan edilmemişse, borcun azami taksit süresi (18 taksit) içinde ödeneceği kabul edilerek işlem yapılacaktır. Benzer şekilde, tercihi mümkün olmayan bir taksit sayısının seçilmesi halinde, taksit sayısına en yakın üst dilimdeki taksit sayısını, 18 taksitten daha fazla süreli bir taksit süresini tercih etmiş olmaları halinde ise 18 taksit süresini tercih ettikleri kabul edilerek işlem yapılacaktır.

Tercih edilen taksit sayısına göre borçluya ödeme planı verilecektir. Başvuru formunda tercih edilen taksit sayısından daha uzun sürede ödeme yapılması mümkün değildir. Ödeme planı taksit tutarlarından oluşmaktadır. Taksit tutarları ise Borç Aslı (Borç Aslı + Yİ-ÜFE) + Taksitlendirme Farkı’ndan oluşmaktadır. Taksitlerin her biri için, ikişer aylık dönemlerin son günleri son ödeme günleridir.

Taksitle yapılacak ödemelerde ilgili maddelere göre belirlenen tutar;

- 6 eşit taksit için (1.045)

- 9 eşit taksit için (1.083)

- 12eşit taksit için (1.105)

- 18 eşit taksit için (1.15)
katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır. Başvuru formunda borcun taksitler halinde ödenmesi tercih edilmiş olmakla birlikte ilk taksit ödeme süresi içerisinde borcun peşin ödenmesi mümkündür. Borç tutarı bu şekilde ilk ödeme süresi içerisinde tamamen ödenirse, borç miktarı peşin ödeme şekline göre güncellenecektir. Peşin ödemenin tercih edilmesi halinde, alacak aslı (idari para cezası alacakları için alacak aslının % 50’si) ile bu alacaklara ödeme süresinin bittiği tarihten 19/8/2016 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanan tutarın tamamının 2/1/2017 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.

Kaynak: http://www.dunya.com/kose-yazisi/sgk-borclarinin-yapilandirilmasinda-odeme-sartlari/328658