6770 Sayılı Son Torba Kanun Ne Getiriyor?
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


6770 Sayılı Son Torba Kanun Ne Getiriyor?

27 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6770 sayılı Torba Kanunun önemli bir getirisi otuz yıl üzeri hizmetle 2014 yılı ve öncesinde emekli olan memurların otuz yıl üzeri ikramiye haklarının ödenmesi koşullarını içeriyor. Otuz Yıl Üzeri İkramiye Hakkı. Emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hesabındaki otuz yıllık üst sınır Anayasa Mahkemesi 

6770 Sayılı Son Torba Kanun Ne Getiriyor?

Pazartesi, 30 Ocak 2017

27 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6770 sayılı Torba Kanunun önemli bir getirisi otuz yıl üzeri hizmetle 2014 yılı ve öncesinde emekli olan memurların otuz yıl üzeri ikramiye haklarının ödenmesi koşullarını içeriyor.

Otuz Yıl Üzeri İkramiye Hakkı

Emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hesabındaki otuz yıllık üst sınır Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Yani iptal öncesi 35 yıl 40 yıl hizmeti olan memur da 30 yıl hizmet olan memur gibi 30 yıllık ikramiye alabiliyordu. Bu adaletsiz sınır Yüksek Mahkemece iptal edilmişti.

Bu durumda Anayasa Mahkemesi kararının yürürlük tarihi olan 07.01.2015 tarihinden sonra ilk defa aylık bağlananlara ödenecek emekli ikramiyesinde otuz yıllık üst sınır aranmamaya ve ilgililerin emekli ikramiyesine müstahak oldukları hizmet sürelerinin tamamından her tam hizmet yılına karşılık emekli ikramiyesi ödenmeye başlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin 2013/111 Esas ve 2014/195 Karar sayılı iptal kararının yürürlüğe girdiği tarihten önce aylık bağlananlar ile emekli ikramiyesini almadan vefat edenlerin dul ve yetimlerine, otuz fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli ikramiyesi ödemesi normal yoldan yapılmıyordu.

Ancak, söz konusu uygulamaya karşı açılan iptal davaları SGK aleyhine sonuçlanmış ve bu çerçevede, faiz ve yargılama gideri ödenmemesi amacıyla konunun yasal düzenleme yapılması suretiyle çözüme kavuşturulmasının uygun olacağı Hükümetçe değerlendirilmiş ve Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla 06.06.2016 tarihinde TBMM’ye sevk edilmişti.

Ancak yasalaşma süreci sekteye uğramış ve yargı kararlarıyla oluşan bu spontane gelişmeden 2016 yılı Bütçesinin etkilenmemesi amacıyla tasarı buzdolabına kaldırılmıştı. Şimdi ise 27.01.2017 tarihli RG'de yayımlanan 6770 sayılı Torba Kanun içinde yer alarak yürürlüğe girmiş bulunuyor. 

Ne Olacak?

Yeni yasaya göre otuz yıldan fazla hizmeti olup otuz yıl üzeri hizmetine karşılık ikramiye alamayanlara otuz yılı aşan her bir hizmet yılı için görevlerinden ayrıldıkları tarihteki gösterge ve ek göstergeleri üzerinden emekli aylığının bağlandığı tarihte geçerli memur maaş ve taban aylık katsayıları üzerinden ikramiye ödeme prosedürü başlayacak.

Yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde başvurmak şartıyla, ikramiyenin 7500 TL’ye kadar olan kısmı müracaat tarihinden itibaren üç ay içerisinde, kalan kısmı takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecek.  Bu ikinci taksit ödemeye ilk ödeme tarihinden itibaren yasal faiz uygulanacak.

Yürüyen Davalar

Görülmekte olan davalarda ayrıca bir müracaat gerekmeksizin yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde, dava öncesi yapılan başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar gene 7500 TL’si peşin kalan bir sonraki yıl aynı ay içinde olmak koşuluyla ödenecek.

Bu şekilde ikramiye ödemelerinin 2017 yılı bütçesi üzerinde hesapta olmayan bir yük oluşturmasına izin verilmeyerek, ikramiyenin önemli bir kısmı 2018 yılına ötelenmiş olacak.

Mahkemeler bu konuda önceden açılmış davaların konusuz kalma sebebiyle karar verilmesine gerek olmadığına karar verecek.

Taban İkramiye 100 TL

İkramiye hesapları ilgilinin emekli olduğu tarihteki katsayılardan hesaplandığı için 3-5 TL gibi çok düşük rakamlar çıkabilecek. Buna karşı 6770 sayılı Kanunla getirilen “Bu fıkra kapsamında ödenecek toplam ikramiye tutarı hiçbir şekilde 100 Türk lirasının altında olamaz” hükmü ile 100 TL’den az ikramiye çıkamayacak.

Başvuru

27.01.2017 tarihinden önce başvuru yapıp dava açmamış olanların başvuruları, 27.01.2017 tarihinde yapılmış sayılacak. Başvuru yapmayanların ise 27.01.2018 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

Prim Öteleme Geldi

4/a (SSK) sigortalısı çalıştıran özel sektör işverenlerinden, 2016 yılı Aralık – 2017 yılı Ocak – Şubat ayları için Hazine katkısına müstahak olanların, Hazine katkısı hesabında ilgili aylarda dikkate alınacak prim ödeme gün sayısının günlük 60 TL ile çarpımı sonucu bulunacak sigorta primine esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak 2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim tutarları, sırasıyla 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde SGK’ca belirlenecek tarihe kadar ödemeleri halinde bu aylara ilişkin primler süresinde ödenmiş sayılacak. 2016 ve 2017 yılı içerisinde ilk defa 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri için sigorta primlerini yasal süresinde ödeme şartı aranmayacak.

Yani muhtemel referandum tarihine kadar ödenecek SSK primlerinin önemli kısmı 2017 sonbaharına kadar ödenmeyebilecek.

Yapılandırması Bozulanlara Yeni Fırsat

6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde 27.01.2017 tarihi itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek yapılandırma hükümlerini ihlâl edenler, ihlâle neden olan tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten 27.01.2017 tarihine kadar geçen süre için geç ödeme zammı ile birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla yapılandırma hükümlerinden faydalandırılacaklar.

Kaynak: http://alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8720